Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: Czw 15:27, 10 Sty 2008 Temat postu: Tiramisu -to co tygryski lubią najbardziej |
|
|
Składniki:
-6 żółtek
-6 czubatych łyżeczek cukru
-50dag sera mascarpone (tylko taki z innego nie ma sensu robić)
-4 łyżeczki amaretto (jak znam życie Pacio wleje 0.5 l )
-około 20 biszkoptów "kocie języczki"
-1,5 szklanki kawy wystudzonej
-gorzkie kakao lub starta gorzka czekolada - 2łyżki
Żółtka przekładamy do miski dodajemy cukier i ucieramy mikserem na max obrotach 8-10 min aż zmienią się w puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.Do masy dodajemy mascapare i miksujemy aż masa się całkowicie połączy.
Do kawy wlewamy amaretto i wtedy zanurzamy na 2-3sek biszkopty(nie za długo aby się nie rozwaliły).
W płaskim naczyniu układamy 1 warstwę biszkoptów i zalewamy 1/3 masy i posypujemy kakao na niej nakładamy nastepna warstwe biszkoptów i zalewamy masą)póki się składniki ie skończą)
Naczynie owijamy folią i wsadzamy na minimum 4 godziny(a najlepiej na całą noc)
Ostatnio zmieniony przez Izual dnia Czw 15:29, 10 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Anika
Moderator
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:31, 12 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
hmmmm mniam:)))
Ale mam cos bardzo przypominajacego tiramisu i co jest tez pyszne
1 Litr jogurtu natruralnego dobrej jakosci
1 serek waniliowy jesli maly to 2
duza paka podluznych biszkoptow
kakao
Wymieszac jogurt z serkiem
Na dno naczynia wylozyc nieduza warstwe joguru , na to wylozyc warstwe biszkoptow ,posmarowac jogurtem i znowu biszkopyt i tak do wyczerpania skladnikow .Warstwa joguru musi miec okolo 1 cm .Na wierzchu jest jogurt posypac to mocno dobrym kakao i odstawic aby wszystko ladnie przeszlo .
Nie jest to tiramisu jak widac ale gdy nie mamy czasu, pieniedzy na mascarpone lub taki mamy kaprys to jest to super deser
|
|
Powrót do góry |
|
|
|