Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
angus
TEMPLARS The Best:)
Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: poland Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 19:35, 18 Lut 2012 Temat postu: GANASZ |
|
|
Ganasz to masa czekoladowa, która w głównej mierze służy jako nadzienie do tortów, ciast, czekoladek. Może też być podstawą do wykonania musów, kremów, drobnych słodkich przekąsek itp.
Sposób przyrządzenia jest łatwy :
- 0,5 L śmietany najlepiej 30 - 36 %
-0,90 dag gorzkiej czekolady
- 0,10 dag masła
-rum do smaku
śmietane wstawić na palnik doprowadzić do wrzenia (nie gotować) zdjąć z ognia i pomału dodawać do czekolady i dokładnie wymieszać następnie dodać masło i na koniec rum.
I teraz jak chcemy mieć polewę to już mamy właściwie gotowe do polania torta czy też ciasta, a jak chcemy zrobic z tego mase do torta lub ciasta czekoladowego to dajemy troszkę to ostudzenia poczym miksujemy powinna sie zrobic puszysta masa czekoladowa ubijać na szybkich obrotach i uważać zeby się nie zważyło (nie próbowałem ale wiem że do lepszego smaku do smietany dodawany jest rozmaryn daje jakis tam aromat oczywiscie przed wlaniem do czkolady odcedzic smietane )
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Sabriel
Słonko Izual'a
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa
|
Wysłany: Nie 12:48, 19 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Cieszę się angie, że postanowiłeś się podzielic przepisami. Może w końcu się wezmę i czegoś nauczę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: Pon 14:08, 20 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Chyba się skuszę Angus .Jak tylko coś masz nowego zapodawaj czas zaskoczyć Iwonkę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|