Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Anika
Moderator
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:54, 28 Sie 2008 Temat postu: Ciasta robione jedna reka:) |
|
|
Babka z kisli
6 jaj (kurzych^^)
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (do prania sie nie nadaje:))
1 szkl maki tortowej
1 szkl kislu bez cukru (jesli z cukrem to dac mniej cukru )
Przygotowac wszystkie skladniki ,do miski, wbic jaja ,wsypac cukier wlac olej i ubijac robotem , wsypac make z proszkiem i kisiel i jeszcze ubijac chwile .Ciasto wlac do formy (keksowka) ,mozna na wierzch polozyc kilka owocow .Piec okolo 50 min w temp 180 stopni
Smacznego
Nastepna babka "na jedna reke "
Ciasto marchewkowe
2 szkl tartej marchewki
2 szkl cukru
2 szkl maki
1 szkl oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki cynamonu
4 jajka
moze byc garsc rodzynek
Utrzec mikserem jaja z cukrem i stopniowo dodawac pozostale produkty , na koncu dodac sode i rodzynki
Wlac do keksowki i piec w temp 180 okolo 50-60 min
To ciasto przypomina piernik i jest bardzo pulchne .
Blyskawiczne ciasto z owocami
4 jaja
1 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1,5 szkl maki pszennnej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
Owoce
Wszystkie skladniki ubic robotem ,wylac na blaszke ,rozlozyc owoce ,piec okolo pol godz .
To ciasto robie w formie do tert nie jest zbyt duze ale do popoludniowej herbatki w sam raz
To tyle narazie wiecej bedzie kiedy indziej
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: Czw 12:15, 28 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
dobrze Aniu że napisałaś "kurzych" bo już Iwonka mi się dobierała(w kolejce był Pacio i Qba aby do tej 6 dociagnąć )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sabriel
Słonko Izual'a
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa
|
Wysłany: Pią 8:23, 29 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Hahahaha Izuuuu A tak po prawdzie, po co ci one teraz? Swoje już zrobiły
Ja się odrobinę wzdrygnęłam na przepis "Błyskawicznej babki z owocami". Kiedyś jedną z takich próbowałam upiec i wyszedł "Hiper zakalec" Ów przepis obejmował wszystkie składniki z wymienionych w Twoim Aniu, tylko należy dodać jeszcze 1 szkl mleka, dodatkowe 0,5 szkl oleju i odsypać 0,5 szkl mąki.
Jeśli ktoś z was chciałby się pochwalić swoimi umiejętnościami anty-kulinarnymi, tak, żeby przy następnej okazji, kiedy jeden z was powie "to ja może coś upiekę", wszyscy domownicy chórem zakrzyknęli "Nieeee!!! Tylko nie to!!! To może my coś upieczemy/pójdziemy coś kupić...."- przepis gorąco polecam
A rączkę Aniu ćwicz... Mimo bólu. Na prawdę warto i da się zrobić tak, by było niemal jak przedtem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anika
Moderator
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 11:25, 29 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
hihihihi Sabi ma racje juz wszystkie dzieci masz w domu:)
Sabi ciast na pierogi to prosta rzecz ,wez make zrob dolek i wlewajac letnia wode zagniataj.Jesli chcesz "bogate "ciasto to daj make w dolek daj zoltko i troche (lyzka,dwie )oleju lub mleka . Mleko i olej daja "kleistosc" Pozdrawiam i powodzenia
Sabi dzis robie pierogi i specjalnie zmierzylam ilosc maki i wody dla Ciebie
a wiec na 5 szklanek maki (poznanska lub tego typu ,moze byc tortwa ja wlasnie takiej uzywam ze wzgledu na to ze w domu mam taka) dalam 2 szklanki cieplej wody ,wlasnie bardziej cieplej niz letniej i jeszcze maka do podsypywania .Zagniec to tak aby ciasto bylo "luzne" aby palec w nie wchodzil lekko.I jeszcze jedno ja nie walkuje ciasta i nie wykrawam plackow tylko odrywam kesy i robie kulki wielkosci malego orzecha turlajac je w dloniach i dopiero walkuje podsypujac kuli maka ,w ten sposob ciato nie jest za bardzo twarde i latwo sie klei i mam o wiele mniej pracy Sabi to byc moze za duza porcja jak dla Ciebie i Padre^^ wiec zrob odpowiednio mniej , ja poprostu musze zrobic wiecej i zamrozic na czas kiedy mnie nie ma w domciu Pozdrawiam i powodzenia w klejeniu:)) Ha wyszlo z tej porcji 106 pierogow
Ostatnio zmieniony przez Anika dnia Pon 10:53, 08 Wrz 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: Pią 11:44, 29 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
No dobrze nie powiem są wszyscy w domu ale to nie powód żeby mnie mikserem atakować(a co to za ból!!!!!!!!!)
Cytat: | "Błyskawicznej babki z owocami" |
to też mi się nieżle kojarzy tylko po co te owoce
Ostatnio zmieniony przez Izual dnia Pią 13:21, 29 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gonzo
TEMPLARS The Best:)
Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 360
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z Lasu:D
|
Wysłany: Pią 16:39, 29 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Izu z owocami lepiej smakują chociaż i bez owoców są cudne i smakują jak słodziutkie soczyste malinki no ale taki dodatkowy owoc dodaje uroku:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anika
Moderator
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 9:49, 30 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Sabi te przepisy sa sprawdzone przezemnie mam je od dawna napewno wyjda .Jeszcze uwaga jesli miksuje to zaczynam od jajek z cukrem i dodaje najpierw "mokre skladniki na koncu daje make Izu te owoce na kapelusz^^
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Sob 10:25, 30 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
robicie tylko smaka;))
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anika
Moderator
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 15:04, 31 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Paciu a wiec mikser w dlon
|
|
Powrót do góry |
|
|
|