Forum  Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
CIASTA
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Słodkości
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 15:00, 04 Paź 2006    Temat postu:
SNIKERS

1/2kg maki
2 lyzki miodu
2 jajka
1/2kostka margaryny
2 plaskie lyzeczki sody
Wszystkie skladniki zagnieść ,podzielic na 2 czesci.Jeden placek upiec "goly"na drugim zaś placku wyłożyć mase orzechową (oba placki piec okolo 20 minut).

MASA ORZECHOWA:
20 deko orzechow włoskich
1/2 szklanka cukru
10 deko margaryny
2 łyżki miodu
Wszystkie skladniki włozyć do garnka, mieszając zagotować, chwilke przestudzić i cieple połozyć na placek


KREM:
1 1/2 łyżka mąki pszennej
1 1/2 lyzka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

Ugotować budyń odstawic z ognia dodac kostke masła roslinnego i mieszać az sie wchłonie

Placki przekładać gorącym kremem
placek, krem,placek z orzechami^^
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Śro 15:05, 04 Paź 2006    Temat postu:
Piernik wylewany ( jezeli ma byc na blache to składniki X2)
3 szklanki maki
przyprawa do piernikow
3 lyzeczki sody
2 łyzki kakao

wymieszac i odstawic miseczke na bok nastepnie wziasc

1/2 kostki margaryny
2 jaja
3/4 szklanki cukru
te składniki dobrze z soba utrzec i stopniowo dodawac przygotowana wczesniej w miseczce make następnie dolac 1 szklanke mleka o temp.pokojowej i słoik dzemu.
ciasto dokladnie utrzec i upiec.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Śro 15:14, 04 Paź 2006    Temat postu:
CIASTO Z SEZAMEM
2 1/2 SZKLANKA MAKI
1 MARGARYNA
2 LYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
5 ŻÓLTEK
ZAGNIESC I PODZIELIC NA 2 CZĘSCI

NA 1 CZESC KLADZIEMY MASE SEZAMOWA:
1 SZKLANKA SEZAMU
1/4 KOSTKI MARGARYNY
1/4 SZKLANKA CUKRU
2 ŁYŻKI MIODU

CIEPŁA MASĘ WYŁOZYĆ NA PLACEKI UPIEC NA ZŁOTY KOLOR


NA DRUGI ZAŚ PLACEK NAŁOZYC DZEM NA TO PIANE (Z 5 BIAŁEKi3/4 SZKLANKI CUKRU ORAZ 10 DEKU WIÓREK KOKOSOWYCH) UPIEC. WYSTUDZONE PLACKI PRZEŁOZYĆ MASĄ . MASE POŁOZYC NA CIASTO Z SEZAME

MASA:
15 DEKO CHAŁWY
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/4 SZKLANKA CUKRU
GOTOWAC AZ ZACZNIE GESTNIEC
Powrót do góry
Sabriel
Słonko Izual'a


Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa

PostWysłany: Śro 10:44, 22 Lis 2006    Temat postu:
ROŻKI MROŻONE
300g mąki, 200g margaryny, 300 twardej marmolady, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/4 szkl mleka, 1 jajo

Mąkę, margarynę, jajko i drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem zarabiamy na dość gęste ciasto. Następnie dzielimy na "porcje" i każdą z nich wkładamy do foliowego woreczka. Woreczki szczelnie zawiązujemy, tak by była w nich jak najmniejsza ilość powietrza, po czym zanurzamy w garnku z zimną wodą. Mają opaść na dno. Po okoóo 30 min powinny "wypłynąć". Oznacza to, że ciasto nam "wyrosło". Wyciągamy je z woreczków, dzielimy na mniejsze części. Każdą z części wałkujemy na placek o gróbości ok 3 mm i kroimy na 6-8 częsci (w zależności jakie duże chcemy stworzyć rogaliki) przecinając ciasto tak, jak tnie sie pizze. Na zewnętrznej krawedzi każdego trójkącika nakładamy marmoladę i zawijamy trójkąciki od zewnętrznej krawędzi do wewnętrznej formując rogaliki. Pieczemy w piekarniku, aż się zarumienią. Przekładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raija
Administrator


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:48, 22 Lis 2006    Temat postu:
BLOK

1/2 szklanka mleka
1 margaryna
3/4 szklanki mleka
3 lyzki kakao
wszystkie skladniki rozpuscic w garnuszku.Po zagotowaniu mase troszke przestudzic dodajac pol opakowania mleka w proszku, 3 paczki pokruszonych herbatnikow szkolnych, mozna dodac rowniez wedle upodobania :rodzynki, orzechy,ryz preparowany.Tak przygotowana mase wlozyc do blaszki keksowej(wyłożonej folią).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anika
Moderator


Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:36, 25 Lis 2006    Temat postu: Placek krolewski
Ciasto kruche
30 dkg maki
15 dkg margaryny
1 lyzka smietany
1/2 szklanki cukru
2lyzki miodu
plaska lyzeczka sody
Z podanych skladnikow szybko zagniesc ciasto,podzielic na pol rozwalkowac na prostokatnej blaszce ponaklowac widelcem i piec w goracym piekarniku okolo 10-15 min
Biszkopt
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki tortowej
1.2 maki ziemniaczanej
plaska lyzeczka proszku
Bialka ubic na polsztywno,dodac cukier i dalej ubijac na sztywna piane.Nastepnie dodac zoltka wymieszac ,na koncu dodac maki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszac.Piec biszkopt na tej samej blaszce co poprzednie placki.
Krem
3/4litra mleka
3 lyzki cukru
cukier waniliowy
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 margaryna
Odlac troche mleka i rozprowadzic w nim maki,reszte zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym i margaryna.Do gotujacego sie mleka wlac mleko z maka caly czas mieszajac gdyby sie wazylo ja mam na to sposob biore do reki mixer i mixuje na ogniu^^.Goracym kremem przekladac placki w nastepujacej kolejnosci:
kruche ciasto
krem
biszkopt
krem
kruche ciasto
Wierzch polac polewa czekoladowa i posypac wiorkami lub rzechami
Smacznego
To ciasto wyglada na skomplikowane ale takie nie jest ,robi sie go bardzo szybko i zawsze sie udaje:)
Co prawda nie ma tego w przepisie ale ja daje do kruchego ciasta 1 zoltko Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anika
Moderator


Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:58, 25 Lis 2006    Temat postu: Z tego samego
Z tego samego kruchego ciasta zwiekszonego o 1/3 pieke 3 placki i przekladam masa budyniowa ,powstaje pyszny miodownik:)
Masa budyniowa
1/2 litra mleka
1 kostka masla lub margaryny
1 szklanka cukru
2 czubate lyzki maki pszennej
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Zoltko
Czesc mleka odlac wymieszac z makami i zoltkiem.Reszte zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym wlewac reszte i ugotowac budyn ciagle mieszajac.Wystudzic.Maslo ucierac w donicy dodajac wystudzony budyn ,przelozyc kremem placki ,polac polewa i na wierzch wedlug uznania orzechy wiorki itp Smile
Smacznego:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anika
Moderator


Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:08, 25 Lis 2006    Temat postu: Biszkopt
Ten biszkopt zawsze sie udaje i w zaleznosci czy do niego dodam kakao czy nie jest czekoladowy lub bialy:)

6 jaj
1 i 1/2 szlkanki cukru
2/3 szklanki maki tortowej
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
poltorej plaskiej lyzeczki proszku
Bialka ubic na polsztywno ,dodac cukier dalej ubijac na sztywna piane.Dodac zoltka delikatnie wymieszac, na koncu dodac wymieszane maki z proszkiem ,Wymieszac Piec okolo pol godz
Jesli chce miec biszkopt czekoladowy odejmuje troche maki i w zamian daje kakao:)
Najlepszy jest czekoladowy z bita smietana
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raija
Administrator


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 11:47, 18 Sty 2007    Temat postu: salceson
4jaja
1szklanka cukru
1szklanka oleju
21/2 szklanka maki
1łyzka kakao
1łyzka cynamonu
2łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka sody
ciasto wymieszac dodać:
4jabłka pokrojone w kostke
plus bakalie (niekoniecznie)
Przełożyc masę do prodiza i upiec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Słodkości Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin