Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sabriel
Słonko Izual'a
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa
|
Wysłany: Pon 21:05, 24 Maj 2010 Temat postu: Wątróbka z jabłkami |
|
|
Przepis z "książki babci", choć dla mnie - osoby nie będącej miłośniczką podrobów, nieznany i odkryty stosunkowo niedawno... W każdym bądź razie zdobył me ( i nie tylko me) podniebienie Teraz jestem przekonana o tym, że człowiek może zjeść wszystko, trzeba to tylko odpowiednio przyrządzić
Składniki:
40 dag wątróbki wołowej (cielęcej), duża cebula, 2 duże jabłka, 2 łyżki smalcu, olej, mąka, majeranek
Sposób przygotowania:
Przygotować 2 patelnie. Na jednej stopić smalec, na drugiej rozgrzać olej. Cebulę pokroić w plastry, obsmażyć na smalcu na złoty kolor, wyjąć. Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, smażyć na tłuszczu pozostałym po cebuli około 5 minut. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i smażyć 5-8 minut na gorącym oleju. Pod koniec smażenia wyłożyć na wątróbkę cebulę i jabłka, doprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem, przykryć pokrywką i potrzymać chwilę na małym ogniu. Podawać na wygrzanym półmisku. Jewejacyjna () jest również, w ten sam sposób przyrządzona, wątróbka drobiowa.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
peja_otk
TEMPLARS The Best:)
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: Wto 8:02, 25 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ja wole drobiowa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: Wto 18:02, 25 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Wypróbuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Padre
Moderator
Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 787
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Andrychów
|
Wysłany: Śro 4:15, 26 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Polecam
Ja i tak nie jestem przeciwnikiem wątróbki ale wg tej receptury jest dużo smaczniejsza.
Jabłko dodaje jej dużo świeżości.
A co do wybory drób/świnka to jednak wolę wieprzową. Drobiowa jest bardziej mdła.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Sob 6:52, 29 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
polecam obiadek mlode ziemieczki plus siadle mleczko pycha^
|
|
Powrót do góry |
|
|
Padre
Moderator
Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 787
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Andrychów
|
Wysłany: Pon 4:22, 31 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Jeśli są to młode ziemniaki nie sklepowe tylko faktycznie uprawiane tak jak należy to jak najbardziej pycha
|
|
Powrót do góry |
|
|
|