Forum  Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Wątróbka z jabłkami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Pomysł na obiadek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sabriel
Słonko Izual'a


Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa

PostWysłany: Pon 21:05, 24 Maj 2010    Temat postu: Wątróbka z jabłkami
Przepis z "książki babci", choć dla mnie - osoby nie będącej miłośniczką podrobów, nieznany i odkryty stosunkowo niedawno... W każdym bądź razie zdobył me ( i nie tylko me) podniebienie Smile Teraz jestem przekonana o tym, że człowiek może zjeść wszystko, trzeba to tylko odpowiednio przyrządzić

Składniki:
40 dag wątróbki wołowej (cielęcej), duża cebula, 2 duże jabłka, 2 łyżki smalcu, olej, mąka, majeranek

Sposób przygotowania:
Przygotować 2 patelnie. Na jednej stopić smalec, na drugiej rozgrzać olej. Cebulę pokroić w plastry, obsmażyć na smalcu na złoty kolor, wyjąć. Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, smażyć na tłuszczu pozostałym po cebuli około 5 minut. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i smażyć 5-8 minut na gorącym oleju. Pod koniec smażenia wyłożyć na wątróbkę cebulę i jabłka, doprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem, przykryć pokrywką i potrzymać chwilę na małym ogniu. Podawać na wygrzanym półmisku. Jewejacyjna () jest również, w ten sam sposób przyrządzona, wątróbka drobiowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
peja_otk
TEMPLARS The Best:)
TEMPLARS The Best:)


Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jaworzno

PostWysłany: Wto 8:02, 25 Maj 2010    Temat postu:
ja wole drobiowa Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator


Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg

PostWysłany: Wto 18:02, 25 Maj 2010    Temat postu:
Wypróbuję Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Padre
Moderator


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 787
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Andrychów

PostWysłany: Śro 4:15, 26 Maj 2010    Temat postu:
Polecam Razz
Ja i tak nie jestem przeciwnikiem wątróbki ale wg tej receptury jest dużo smaczniejsza.
Jabłko dodaje jej dużo świeżości.
A co do wybory drób/świnka to jednak wolę wieprzową. Drobiowa jest bardziej mdła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pacio
Administrator


Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG

PostWysłany: Sob 6:52, 29 Maj 2010    Temat postu:
polecam obiadek mlode ziemieczki plus siadle mleczko pycha^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Padre
Moderator


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 787
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Andrychów

PostWysłany: Pon 4:22, 31 Maj 2010    Temat postu:
Jeśli są to młode ziemniaki nie sklepowe tylko faktycznie uprawiane tak jak należy to jak najbardziej pycha Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Pomysł na obiadek Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin