Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Raija
Administrator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:05, 16 Sty 2007 Temat postu: sos pomidorowy do makaronu: |
|
|
Składniki i ich ilość:
5 pomidorów, łyżka masła, cebulka mała, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną cebulkę, obrumienić na złoto, dodać pomidory. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec zabielić śmietaną wedle smaku, więcej lub mniej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Raija
Administrator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:06, 16 Sty 2007 Temat postu: Sos do makaronu |
|
|
- pół małej cebuli,
- 3 średnie ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- trochę mąki krupczatki,
- trochę wody,
- zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kroimy dość drobno cebulę. Wrzucamy ją do garnuszka z olejem i smażymy. Gdy się zeszkli dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez ok. minutę po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Do słoiczka dodajemy wody i mieszamy, a potem wlewamy zawartość do sosu. Doprowadzamy sos do wrzenia. Do słoiczka wsypujemy trochę mąki i wlewamy trochę wody. Wstrząśnijcie zakręconym słoiczkiem, a następnie dodajcie trochę sosu, mieszamy, jescze trochę sosu i mieszamy i dodajemy do sosu. Potem trzeba spróbować czy nie za mało mąki. Jeśli za mało to powtórzcie czynności z mąką i wodą. Potem już tylko zioła i podduści e trochę aby zioła oddału swój zapach. Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sabriel
Słonko Izual'a
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa
|
Wysłany: Czw 15:59, 10 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Ja sosik robię w zasadzie bardzo podobnie, jak w przepisie nr 2, tylko bez wody i mąki. Dodaję za to trochę więcej cebuli, granulowaną słodką i ostrą paprykę, trochę soku z cytryny i cukru do smaku. Tak na słodko-kwaśno
Pycha
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Czw 16:35, 10 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Prosta zapiekanka ziemiaczana. Przespis to ;ziemniaczki , miesko mielone , cebulka,przyprawy. Ziemniaki obgotowujemy kroimy wkostke gruba , dajemy je na ptelnie i na wolnym ogniu je podsmazamy dodajemy czostnek wyciskniety (ja daje duzo bo lubie), nastepny krok to dodnie cebulki pokrojonej w kostke i mieska mielonego doprawiamy przyprawami jakie lubimy(ja deje weget, przyptawa wegierska , papryka slodka ,pieprzy i ziola czyli oregano . po chwili duszenia sie razem skladnikow przekladamy all na naczynie do zapieknialub zaroodporne i do piekarnika na 180 stopni ,ja trzymam zapiekanke tak dlugo az niezrobi mi sie skorupka na wiezchu czyli jakas 1h.Niepodaje ile ziemniaczkow i mieska bo to zalezy od naczynia jakiego mamy ja mam brytwanne podobna do pej co sie placki piecze i na nia daje 0,5 kg mieska wiadoma ze ziemniczkow ma byc wiecej bo to zapiekanka ziemniaczana^ smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|