Sabriel
Słonko Izual'a
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa
|
Wysłany: Śro 19:14, 21 Kwi 2010 Temat postu: Piersi drobiowe z ananasem |
|
|
No to czas się zmóc i od siebie może coś wyskrobać.
Więc oto, coś co jest niezbyt skomplikowanym, ale za to bardzo pysznym daniem mianowicie - Cycki z ananasem
Składniki:
50 dag filetów z piersi drobiowych, puszka ananasa, 3 duże ząbki czosnku, 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, mielona czerwona ostra papryka, cukier 9ale nie koniecznie), sól, oliwa do smażenia, kilka listków świeżej mięty do dekoracji (to ostatnie można sobie darować ).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć, pokroić na kawałki (jak kto lubi, nie za duże, nie za małe). Posmarować wyciśniętym czosnkiem, oprószyć papryką, obtoczyć w mące, obsmażyć na oliwie i przełożyć łyżką cedzakową do rondla. Zalać sokiem z ananasa i uzupełnić wodą (mięsko powinno być przykryte płynem), dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (czyli jakieś mniej więcej 15-20 minut). Krążki ananasa pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, cukrem i papryką. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką (powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu i być ostro-słodki, można wesprzeć się sosem slodko-pikantnym "tao-tao"). Przybrać listkami mięty.
Osobiście wsuwam z sałatką z kapusty pekińskiej i żółtym ryżem.
Smacznego
|
|