Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Raija
Administrator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:39, 04 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
PRZEPIS Izuala:P
2 piersi z kurczaka ,20 dkg żółtego sera ,20 dkg pieczarek,3 cebule,3 łyżki mąki ziemniaczaniej
piersi ser i pieczarki kroisz w kostke i do gara
cebule szkilsz na patelni i do gara
dodajesz 3 jajka i mąke do zageszczenia
i smażysz jak placki ziemniaczane
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Sob 13:08, 05 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Zrub se ten przepis a zobaczy jakie dobre^^ a zapomnialem ty masz dos kurczakow he hecip cip cip
|
|
Powrót do góry |
|
|
sajan
EXPERT OD SERWERÓW
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Krakow
|
Wysłany: Sob 16:18, 05 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Paciu mam zboczenie zawodowe od tych kurakow ale samo PIERSI mi sie w oczka rzucilo ,A Hornik z MU to jeden wielki kurak,jak go dorwe to usmaze w KFC.
POZDRAWIAM i nie zapraszam do KFC bo nie robia tam nic smacznego really
|
|
Powrót do góry |
|
|
Raija
Administrator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:51, 26 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Kotlety drobiowe
Jeden podwójny filet z kurczaka, dwa jajka, oraz po dwie łyżki: majonezu, mąki oraz sera żółtego, startego na tarce. Sól i pieprz do smaku.
Filet skroić w średnio drobną kostkę, wymieszać ze składnikami jak wyżej - doprawić przyprawami. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć kotleciki; wielkość i grubość według własnych upodobań - ja smażę wielkości placków ziemniaczanych.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Raija
Administrator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:41, 28 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Piersi z marynaty^^
tyle polowek piersi ile osob ma konsumować wlożyć do marynaty na 2 -4 godziny.
(Marynata to: olej , czosnek przepuszczony przez praske,tymianek.)Po tym czasie obsmazyć na suchej patelni bez oleju, następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termobiegiem i po 20 minutach gotowe:) Podawać z ziemniaczkami i surówką z kapusty.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 21:33, 02 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
polecam jajecznice z najlepszy posiłek jaki kiedykolwiek jadłem
nie mówie tu o smaku tylko ogóle doznań
|
|
Powrót do góry |
|
|
sinner
UŻYTKOWNIK
Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 8:37, 03 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
a ja kurczaka^^ prosto i szybko i smacznie..Całego kuraka natrzeć pozostawić na 2 -3 godziny po tym czasie zaopatrzyc sie w słoik po dzemie wlac w ten sloiczek 3/4 sloiczka piwa^^ i nadziac na niego tego naszego kuraka wlozyc do piekarnika i upiec ....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Pią 14:21, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Jest ponierka do schabowych zamiast bulki tartej;
50dkg ziemniaków ,zrobic jak na placki ziemniaczane odcisnac z wody
150ml mleka
1 jajko
3 zbki czostku
5 lyzeczeki maki krupczatki
2 lyzeczki maki tortowej
suszony majeranek
all wyrobic ladowac schabowe w to i do smarzenia mniam mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Pią 14:28, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Dobra salatka
salatka po bieszczadzku
2 kg ogorko (ze skorkom) pokroic w tararki 0,5 mm posolic postawic na 6 h
Po 6 h odlac wode z ogorkow i zalac syropem
1 1/2 szklanki octu, 0,5 kg cukru zagotowc, dodac 7 lyzeczek oleju.1 lyzka chili (ja wole 2 tedy jest bardziej ostra), 10 zabkow czostkuwycisnietych przez praske.
Goracym syropem zalac ogorki pozostawic na 12 h.
Pouplywie czasuwlozyc ogorki do sloikow wraz z zalewa (syropem) zakrecic NIE PASTERYZOWAC!!!!!!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Pią 14:30, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Sin ten kurczak wystarczy postawic na puszcze piwa tylko cza pamietac zeby w puszcze byli 3/4 piwa czyli troche mozna upic^^
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anika
Moderator
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:22, 25 Lis 2006 Temat postu: Filety inaczej |
|
|
Filety z piersi kurczaka wedlug mozliwosci^^
Marynata
olej
delikat do mies
ziola prowansalskie
mozna lampke bialego wina wytrawnego
Wymieszac skladniki
Do marynaty wlozyc filety (ja przekrawam je na ciensze)trzymac w niej co najmniej 2 h a najlepiej cala noc po czym wrzucam na grill a zimowa pora na grill w piekarniku musi byc nagrzany
Podaje z kaszka kus kus i lodowa salata
Kaszka kus kus
Odpowiednia ilosc kaszki zalac wrzatkiem tak aby woda ja przykryla i pozostawic pod przykryciem do wystudzenia,zimna kaszke rozdrobnic widelcem by byla sypka, dodaje pokrojonego w kostke pomidora moze byc ogorek ze skorka itp byle nieduzo:Probie sos winegrette czyli pol lyzeczki musztardy (ostrej) 4 lyzki oliwy 4 lyzki octu winnego dobrego raczej polskiego nie polecam wszystko daje do sloiczka i potrzasam az sie wymiesza i sos gotowy. Dodaje do kus kus mieszam i kaszka gotowa:)
Prawda ze szybko:)Kus kus musi byc zimne najlepiej z lodowki
Do tego salata lodowa z winegretem pomidorami i czym kto chce:)
To jest expresowy obiad:P
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anika
Moderator
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 18:07, 27 Lis 2006 Temat postu: Zrazy zawijane |
|
|
Odpowiednia ilosc wolowiny zrazowej,pociac w plastry grubosci okolo 1 cm.Rozbic delikatnie aby nie podziurawic .Kazdy plaster miesa posmarowac musztarda,polozyc po 2 paski boczku lub sloninki,troszke marchewki pokrojojej w zapalki kawalek ogorka kiszonego .Zwinac mieso w zgrabne ruloniki i albo spiac wykalaczka albo owinac bawelniana nitka.Klasc roladki na mocno rozgrzany tluszcz zrumienic ,przelozyc do rondla podlac niewielka iloscia wody dodac suszonego grzybka i dusic pod przykryciem do miekkosci.
Te zrazy sa pyszne z kluskami slaskimi i surowka z czerwonej kapusty.
Gdybyscie chcieli przepis na kluski slaskie to podam, ale mysle ze wszyscy znaja^^
Oczywiscie przed podaniem na stol odwijamy nitke^^ze zrazow
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 19:29, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Z nudow postanowil napisac moj przepis:P
Przepis na dobra pizze^^
Wchodzimy na strone [link widoczny dla zalogowanych] Natepnie wybieremy sobie pizze i sprawdzamy ne telefonu lokalu w soim miescie. Dzwonily skladamy zamowienie podajemy adres i po kilkudziesieciu minutach mamy wspaniala pizze:P Prostszego przepisu nie znam^^ Szybko prosto i smacznie xD Pozdrowka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Padre
Moderator
Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 787
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Andrychów
|
Wysłany: Śro 20:25, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Ale nie tanio
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Sob 9:24, 19 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Sznycel wiedeński
Składniki:
- 50-60 dag szynki cielęcej,
- 1-2 jaja,
- 1/4; szklanki oliwy i 8-10 dag masła,
- kilka łyżek mąki i szklankę bułki tartej sól.
Jak przyrządzić?
1. Mięso. Świeży i “ładny” kawałek sznyclówki(chyba że mamy gotowe plastry ze sklepu); wykrajaj z niego błony i tłuszcz, a potem pokrój mięso w poprzek włókien na plastry, a co najmniej centymetrowej grubości i wadze (10-15 dag).
2. Rozbijanie. Najpierw lekko ponacinaj brzegi kotleta. Mniej więcej co 2 cm. By nie odkształcał się podczas smażenia. Teraz rozbij na grubość 3-4 mm. Gdy się zdeformują podczas rozbijania uformuj je ręką i nożem nadając owalny kształt.
3. Panierowanie. Osusz plastry sznycli lnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i posól. Potem obtocz w mącę następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Strząśnij nadmiar bułki i dociśnij panierkę aby się nie obsypywała.
4. Smażenie. Wlej na patelnię sporo tłuszczu, tak aby sznycle pływały w nim (im mniej tłuszczu, tym sznycle go więcej “wypiją”, naprawdę). Na rozgrzany tłuszcz połóż sznycle ale nie za ciasno. Na ostrym ogniu przyrumień każdy z obu stron. Następnie zmniejsz płomień do minimum i polej sznycle tłuszczem z dna patelni lub połóż na każdym kawałek masła. Przykryj patelnię zostawiając małą szparkę. Po 5 minutach przekręć na drugą stronę sznycle (na 5 min) niech dochodzą. Dobrze usmażone powinny być rumiane, pomarszczone, aromatyczne.
Potrzebne przybory:
- drewniana deska,
- tłuczek do mięsa,
- patelnia z grubym dnem i z przykrywką,
- półmisek,
- 4 duże płaskie talerze,
- łopatka do przewracana sznycli,
- nóż,
- lniana ściereczka lub papierowy ręcznik.
Jak podawać?
Sznycle nie nadają się na odgrzewanie lepiej je podać na kameralnym objedzie lub na romantycznej kolacji. Podawać ze ziemniakami piure i (fasolką szparagową lub marchewką z groszkiem lub brukselką). Ozdobić plasterkiem cytryny i natką pietruszki.
Ostatnio zmieniony przez Pacio dnia Sob 9:25, 19 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|