Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sabriel
Słonko Izual'a
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa
|
Wysłany: Pią 8:15, 25 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
To ja wrócę do tego nieszczęsnego kurczaka
Piersi drobiowe z ananasem
Składniki:
50 dag filetów z piersi drobiowych,
puszka ananasa,
3 duże ząbki czosnku,
3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
mielona czerwona ostra papryka,
cukier, sól,
oliwa do smażenia,
kilka listków świeżej mięty (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć, pokroić na kawałki mniej więcej 1,5 na 3cm. Kawałki posmarować wyciśniętym czosnkiem, oprószyć papryką, obtoczyć w mące. Następnie obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, a gdy się delikatnie zarumienią, przełożyć łyżką cedzakową do rondla. Zalać sokiem z ananasa i uzupełnić wodą (mięso powinno być przykryte płynem). Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Krążki ananasa pokroić na kawałki, dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, cukrem i papryką. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką (powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu i być ostro-słodki). Przybrać listkami mięty.
Bardzo fajnie do tego pasuje sałatka z kapusty pekińskiej i żółty ryż (gotujemy go z dodając odrobinę kurkumy).
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Pon 18:45, 09 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ŚWIEŻA SALSA
Składniki
2-3 dojrzałe pomidory, posiekane
1 papryczka chili, posiekana
skórka i sok z 1-2 limonek
garść liści kolendry
spory chlust dobrej oliwy z oliwek
kilka dymek, drobno posiekanych
kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz
Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie składniki. Można jeść od razu, ale smakuje jeszcze lepiej, kiedy postoi z 30 minut. Podawaj z chipsami kukurydzianymi i postaraj się nie zjeść wszystkiego na raz.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pacio
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG
|
Wysłany: Pon 18:50, 09 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
PIECZONY KURCZAK Z SOLANKI
ilość osób: 6
czas przygotowania: 2 godziny
trudność: łatwe
Składniki
2l wody
1/2 szklanki soli
1/2 szklanki cukru
1 świeży kurczak
1-2 cebule, posiekane
2-3 pasternaki, pokrojone na kawałki
2-3 marchewki, pokrojone na kawałki
2-3 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
Wymieszaj wodę z solą i cukrem, aż się zupełnie rozpuszczą. Włóż kurczaka do dużej miski lub garnka i zalej go solanką. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny, następnie wyjmij z zalewy i dokładnie osusz. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz warzywa w oliwie i dopraw solą i pieprzem. Przesyp je do naczynia do zapiekania. Na wierzch połóż kurczaka i włóż do piekarnika. Długość pieczenia zależy od wielkości kurczaka, najlepiej sprawdzić to termometrem – w najgrubszej części piersi powinno być 70°C, a w udku 74°C. Wyjmij kurczaka i poczekaj, aż trochę ostygnie. Potnij go na kawałki i mięso wymieszaj z warzywami. Podawaj od razu.Mozna niebawic sie to solanka i zamiast calego kuraka starcza udka ktore mozna zrobic wedlug przepisu w przyprawy do kurczaka Prymata przyprawa pikantna ma sie rozumiec.ja do marynaty zamiast soli daje sos sojowy i sos rybny wychodz wtedy ta potrawa pychota ale to moj gust.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|